dzamija-2-640x320_fethija

Turska Aja Sofija i bihaćka Fethija jedine dvije džamije u svijetu koje su nekada bile crkve (FOTO)

Džamija Fethija nalazi se u Bihaću, a sagrađena je prvobitno kao crkva svetog Antuna Padovanskog 1266. godine. Jedna je od rijetkih evropskih islamskih bogomolja u gotičkom arhitektonskom stilu, a smatra se najstarijom građevinom gotičkog stila na području Bosne i Hercegovine.

Otvorena za svakoga

Burna historija Bihaća svjedoči da je čak 100 godina nakon dolaska Osmanlija u BiH, neprestano pružao otpor i konačno nakon cijelog stoljeća, pao u Turske ruke.

Osvajač, segredinski sandžak beg Hasan paša Predojević, pobjedničku zastavu je istaknuo tek kada je osvojio crkvu, koju su potom preuredili u džamiju i dali joj ime kao jednoj od Kuranskih sura – Feth ili pobjeda, kao što je bio naziv i velikog sultana sa kojim je počela islamizacija Bosne.

Danas je Fethija otvorena za svakoga, pogotovo za turiste koji svakodnevno prolaze i fotografiraju, zainteresirani za historiju ove nekadašnje crkve.

Punih 500 godina u džamiji su sačuvane i nadgrobne ploče pokojnika koje svjedoče o stoljetnom življenju katolika na ovim prostorima.

Dva imama, braća Remzija i Fuad Baltić, rado se nađu i u ulozi turističkog vodiča, a i njima je drago što stranci svakodnevno navraćaju, jer im je to prilika da im pokažu ljepšu stranu vjere i suživota na ovim prostorima.

“Na zapadnoj strani Fethije je goli kameni zid bez ijednog prozora. Kako je Bihać često sa te strane bio opsjedan, oni su zazidani i više ne postoje”, kazao je ef. Baltić.

Kockasta unutrašnjost i danas podsjeća na crkvu, a da bi se u njoj napravilo što više prostora za žene i djecu, sagrađena su tri drvene tavanice sa drvenim stepenicama.


Brojni turisti

Džamija ima i svoj mali trg nazvan po velikom muftiji i prvom i jedinom krajiškom reisu, mudrom Džemaludinu ef. Čauševiću. A u vrtu ispod ogromne lipe nalazi se i spomen obilježje prvog ministra vanjskih poslova BiH, Irfana Ljubijankića.

Zidovi crkve, odnosno džamije, toliko su stari i plodni da je iz njih počelo nicati raslinje i korov, bagrem, lipa, jablan…. Pred džamijom često se mogu vidjeti brojni turisti koji su saznali kako su Aja Sofija u Turskoj i Fethija jedine dvije džamije u svijetu koje su nekada bile crkve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>