Utorak , Juli 26 2016
Početna / Izdvojeno / Turska Aja Sofija i bihaćka Fethija jedine dvije džamije u svijetu koje su nekada bile crkve (FOTO)
dzamija-2-640x320_fethija

Turska Aja Sofija i bihaćka Fethija jedine dvije džamije u svijetu koje su nekada bile crkve (FOTO)

Džamija Fethija nalazi se u Bihaću, a sagrađena je prvobitno kao crkva svetog Antuna Padovanskog 1266. godine. Jedna je od rijetkih evropskih islamskih bogomolja u gotičkom arhitektonskom stilu, a smatra se najstarijom građevinom gotičkog stila na području Bosne i Hercegovine.

Otvorena za svakoga

Burna historija Bihaća svjedoči da je čak 100 godina nakon dolaska Osmanlija u BiH, neprestano pružao otpor i konačno nakon cijelog stoljeća, pao u Turske ruke.

Osvajač, segredinski sandžak beg Hasan paša Predojević, pobjedničku zastavu je istaknuo tek kada je osvojio crkvu, koju su potom preuredili u džamiju i dali joj ime kao jednoj od Kuranskih sura – Feth ili pobjeda, kao što je bio naziv i velikog sultana sa kojim je počela islamizacija Bosne.

Danas je Fethija otvorena za svakoga, pogotovo za turiste koji svakodnevno prolaze i fotografiraju, zainteresirani za historiju ove nekadašnje crkve.

Punih 500 godina u džamiji su sačuvane i nadgrobne ploče pokojnika koje svjedoče o stoljetnom življenju katolika na ovim prostorima.

Dva imama, braća Remzija i Fuad Baltić, rado se nađu i u ulozi turističkog vodiča, a i njima je drago što stranci svakodnevno navraćaju, jer im je to prilika da im pokažu ljepšu stranu vjere i suživota na ovim prostorima.

“Na zapadnoj strani Fethije je goli kameni zid bez ijednog prozora. Kako je Bihać često sa te strane bio opsjedan, oni su zazidani i više ne postoje”, kazao je ef. Baltić.

Kockasta unutrašnjost i danas podsjeća na crkvu, a da bi se u njoj napravilo što više prostora za žene i djecu, sagrađena su tri drvene tavanice sa drvenim stepenicama.


Brojni turisti

Džamija ima i svoj mali trg nazvan po velikom muftiji i prvom i jedinom krajiškom reisu, mudrom Džemaludinu ef. Čauševiću. A u vrtu ispod ogromne lipe nalazi se i spomen obilježje prvog ministra vanjskih poslova BiH, Irfana Ljubijankića.

Zidovi crkve, odnosno džamije, toliko su stari i plodni da je iz njih počelo nicati raslinje i korov, bagrem, lipa, jablan…. Pred džamijom često se mogu vidjeti brojni turisti koji su saznali kako su Aja Sofija u Turskoj i Fethija jedine dvije džamije u svijetu koje su nekada bile crkve.

Pročitajte

160324086.3_xl

Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Radovan Karadžić je danas pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Nakon ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>