Ponedjeljak , April 27 2015
Početna / Izdvojeno / “Žene sa Une” jedina sigurna luka žrtvama zlostavljanja
udruzenje-zene-sa-une_680_418_s_c1

“Žene sa Une” jedina sigurna luka žrtvama zlostavljanja

Posebno i jedinstveno udruženje okupljeno u nezavisnu i neprofitnu odrganizaciju koja je registrirana 13.septembra 1994. godine trenutno predstavlja jedino sigurno utočište svim žrtvama zlostavljanja na području kantona.Kao rezultat mnogih aktivnosti ovog udruženja došlo je do osnivanja i upravljanja skloništa za žene i djecu, koje je počelo s radom 2005. godine.

Vrata ove sigurne kuće otvorena su za žrtve porodičnog nasilja, seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima.

Kako trenutno postoji samo jedna sigurna kuća za područje USK, ona vrši prijem i zbrinjavanje žena i djece žrtava zlostavljanja sa područja svih 8 općina kantona.
Zakon o zaštiti naselja u porodici za FBiH predviđa financiranje sigurnih kuća u omjeru 30 % iz budžeta kantona a 70% iz budžeta Federacije. Međutim novčana sredstva izdvojena sa ovih nivoa vlasti trenutno pokrivaju samo 40% troškova ove sigurne kuće. Od početka ove godine u sigurnoj kući boravilo je 5 žena i 6 djece, dok se trenuto nalaze 2 žene i 4 djece. Što se tiče uposlenika, trenutno je u organizaciji stalno zaposleno 5 osoba, a 8 je angažirano konsultantski. U udruženju trenutno ima 150 aktivnih volontera.

U 2014. godini u Sigurnoj kući je boravilo 41 osoba, 16 žena i 25 djece sa područja općina: Bihać, Cazin, Bužim, Velika Kladuša i Sanski Most. Prema statističkim podacima najveći broj korisnica je sa područja općine Bihać (39 %), zatim Velike Kladuše ( 32%), Cazina (25 %) iz općina Bužim i Sanski Most smještene su po jedna korisnica. Od ukupnog broja smještenih korisnica, 100% su nezaposlene, a u samo dva slučaja žene su imale osigurana mjesečna primanja po osnovu penzija ili socijalne naknade.

Što se tiče djece školskog uzrasta, nastavnica razredne nastave posjećuje sigurnu kuću dva do tri puta sedmično te im pomaže pri učenju i pisanju domaćih zadaća.
U sigurnoj kući riješeno je pitanje stalnog obezbjeđenja kroz video nadzor i 24 sata prisutnu domaćicu. Domaćica se brine o kućnom redu, higijeni i zdravlju te svemu neophodnom za život. Korisnice se educiraju, stručno osposobljavaju te nastavljaju svoje školovanje. Po pitanju samog objekta, službenici policijske stanice svakodnevno obilaze objekat.

Žene sa Une postale su punopravna članica Regionalne mreže za djecu uključenu u život i rad na ulici, te su potpisnice Protokola o postupanju i zaštiti djece i maloljetnika u kontaktu sa zakonom u cilju prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera na području grada Bihaća.

”U toku su pripreme za provođenje socijalnih projekata u šest općina u regiji a u okviru projekta „PROMOCIJA MULTI-ETNIČKIH, KULTURNIH, EDUKATIVNIH I SOCIJALNIH VRIJEDNOSTI KROZ KONCEPT OMLADINSKOG VOLONTERIZMA“ uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.” – izjavila je Aida Behrem, Izvršna direktorica

Pročitajte

11009007_10204193916068275_734248694_n-480x330-480x330

Vlada USK utvrdila visinu osnovice za plaće u obrazovanju za februar i mart

U Bihaću je zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>