Subota , April 18 2015
Home / Izdvojeno / Bihać: Bivši logoraš zbog siromaštva dvoje djece dao na usvajanje
Husein Kasić iz naselja Brižine u Orašcu
Husein Kasić iz naselja Brižine u Orašcu

Bihać: Bivši logoraš zbog siromaštva dvoje djece dao na usvajanje

Husein Kasić iz povratničkog naselja Brižine u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac bivši je pripadnik Petog korpusa Armije RBiH, a dio rata proveo je i u logoru. Težak život nastavio se i nakon rata. Iako Husein i supruga Senada imaju petero djece, dvoje od njih su dali na usvajanje. Najstarija kćerka se udala, a s majkom i ocem žive sin koji pohađa prvi srednje i kćerka u osmom razredu osnovne škole.

Nemaju novca

Kasići već dvije godine žive bez električne energije, jer nemaju novca da je plaćaju.

husein-kasic-clanska

Foto: Avaz (Član Udruženja logoraša)

- Nakon što su mi isključili struju zbog tromjesečnog neplaćanja, ja sam je ponovo sam priključio. Zbog toga su me kaznili i poslali na sud. Dužan sam im 1.800 KM. Do sada nisam ništa platio od tog iznosa, odakle ću? Ako danas zaradim 30 ili 50 KM, moram kupiti namirnice u kuću, a ako platim njima, šta ću jesti ja i šta će mi djeca jesti – priča Husein.

Husein povremeno nešto zaradi kao nadničar, od čega školuju djecu, a kuću nikad nije uspio završiti.

Neće platiti

- Najviše zaradim motornom pilom. Problem je s ljudima, dva dana ti plati, pet ne plati pa opet tako. Nisi ni osiguran niti išta. Radi se nacrno. Supruga je domaćica i pomaže meni i djeci. Kupim im knjige kako mogu. Nekad polovne, nekad nove. Obuća, odjeća, za to sve mi treba najmanje pet-šest stotina maraka. Nekad uzajmiš, nekada zaradiš pa plaćaš kako može. Nekad mi neko i pomogne – kaže Husein.

Krava najveća želja

Kazao nam je da je oduvijek želio imati kravu kojom bi hranio svoje ukućane i koja bi mu mnogo značila. Tražio je i plastenik i traktor, ali, kaže, ni jedno ni drugo nije mogao dobiti iako se obraćao Mjesnoj zajednici i Općini. Husein, osim jednoipogodišnjeg prijeratnog staža u Splitu, nije nigdje bio zaposlen, a uz nedostatak posla i stalnih izvora prihoda i srčani je bolesnik.

avaz.ba

Pročitajte

Ostrožac-nacionalni-spomenik

Stari grad Ostrožac: U zagrljaju borove šume

Stari grad Ostrožac skrio se u krošnje borove šume, i s visine oko 350 metara ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>