Ponedjeljak , Mart 30 2015
Home / Izdvojeno / Bihać i USK domaćini obilježavaja Dana Zlatnih ljiljana
ljiljani-zastava-750x380

Bihać i USK domaćini obilježavaja Dana Zlatnih ljiljana

Već tradicionalno 9. maj se u obilježava kao Dan Zlatnih ljiljana. Ove godine domaćin susreta Zlatnih ljiljana Federacije BIH i svečane akademije bit će Grad Bihać i Unsko-sanski kanton (USK), a pripreme su već otpočele.

Tim povodom Abid Mulalić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi USK organizirao je danas sastanak s predstavnicima Udruženja nosilaca najvišeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan” na kojem se razgovaralo o organizacionim detaljima ove manifestacije.

Nosioci najvišeg ratnog priznanja ove godine će se na svoj dan, 9. maja, kad Evropa obilježava Dan pobjede nad fašizmom, okupiti u Bihaću. Pored svečane akademije u sportskoj dvorani „Luke“ bit će upriličen i niz ostalih sadržaja kojim ćemo se prisjetiti svih poginulih branitelja BIH. Predstavnici federalnoga i kantonalnoga saveza dobitnika najvišeg ratnog priznanja, ministar za pitanja boraca i RVI-a, predstavnik OS BIH i Gradske uprave Bihaća, razmotrili su dvije verzije sadržaja aktivnosti obilježavanja.

“U narednih nekoliko dana konkretno Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja Unsko-sanskoga kantona će završiti pripremu programa obilježavanja. Danas smo dogovorili da krenemo konkretno u realizaciju, da svako iz svoga domena krene sa zadacima kako bi kvalitetno pripremili ovu svakako značajnu manifestaciju”, kaže Abid Mulalić, ministar za pitanja boraca i RVI USK-a.

Već tradicionalno, ova manifestacija se svake godine organizira u drugom kantonu, pa je ove godine došao red i na Unsko-sanski kanton. Najviše obaveza oko organizacije imat će Savez dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a,  a u organizaciju će se uključiti i Federalni savez dobitnika najviših ratnih priznanja.

“S obzirom da kroz sistem obrazovanja u BIH ne možemo iz udžbenika učiti o periodu od 1992. do 1995. godine, mi insistiramo, tražimo i smatramo u obavezi od predstavnika institucija, Ministarstva obrazovanja, da se na takvim manifestacijama aktivno uključe, jer je to izvorište na kojem će sigurno čuti odeđene stvari onakve kakve jesu bile i koje će ih oplemeniti u tom dijelu”, kaže Šerif Patković, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja u F BiH.

Arif Cinac, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja USK-a kaže kako su ponudili dvije varijante obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana. Odlučit će se za onu koja bude bolja, kaže. Predviđeno je da se Dan Zlatnih ljiljana, pored Svečane akademije u dvorani „Luke“, obilježi i prijemom delegacija i gostiju i sastankom s predstavnicima vlasti Grada i Kantona. Neizostavan dio manifestacije je polaganje cvijeća na spomen-obilježju Humci i kraći sat historije.

Predviđeno je i putovanje turističkim vozom Bihać – Kulen-Vakuf, kako bi učesnici razgledali prirodne ljepote doline rijeke Une u Nacionalnom parku.

Pročitajte

sindikati-budzet-protesti-bihac

USK: Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja sa sindikatom policije stupaju u generalni štrajk?

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja, sa sindikatom policije su donijeli odluku o stupanju u generalni ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

[%%LINKS%%]