Srijeda , April 1 2015
Home / Izdvojeno / Vlada USK: Vrijeme je teško i rezovi će biti bolni
Izudin Saracevic

Vlada USK: Vrijeme je teško i rezovi će biti bolni

Vlada Unsko-sanskog kantona na danas održanoj vanrednoj sjednici, utvrdila je prijedlog odluke o utvrđivanju osnovice za obračun i isplatu plaća budžetskih korisnicima za januar 2015. godine, te prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na instrukciju o alokaciji budžetskih sredstava za period januar-mart 2015. godine.

Odlukom je utvrđen koeficijent smanjenja osnovice za obračun plaća za sve budžetske korisnike za januar 2015. godine od šest posto u odnosu na osnovicu iz decembra 2014. godine.

“Skupština Unsko-sanskog kantona donijela je odluku o privremenom finansiranju kantona za period januar-mart 2015. godine. Ovom odlukom je privremeno finansiranje utvrđeno u iznosu od 38,933.463 KM. Ministarstvo finansija izvršilo je analizu planiranog budžeta i utvrdilo da nema dovoljno sredstava za isplatu plaća za januar po posljednjoj utvrđenoj osnovici. Zakonom o budžetima u Federaciji BiH određeno je da se isplata bruto plaća i naknada korisnicima prava na osnovu drugih zakona, na osnovu utvrđene osnovice može vršiti samo do visine planiranih sredstava u budžetu. U slučaju da su planirana sredstva u budžetu za isplatu naknada manja od iznosa obračunatog primjenom utvrđene osnovice, primjenjivat će se koeficijent za obračun. Koeficijent se izračunava tako da se iznos sredstava planiranih u budžetu za tekuću budžetsku godinu dijeli sa iznosom koji je obračunat na osnovu utvrđene osnovice. S obzirom na navedeno, neophodno je utvrditi koeficijent – procent umanjenja osnovice za januar od šest posto u odnosu na osnovicu iz decembra”, obrazložio je Zikrija Duraković, ministar finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Kako pokušaj postizanja dogovora sa sindikatima nije uspio, a činjenica je da novac stoji i zaposleni čekaju place, članovi Vlade jednoglasno su podržali prijedlog Ministarstva finansija.

“Naša je obaveza da isplatimo plaće i zato smo odlučili da podržimo prijedlog Ministarstva finansija kako bi već sutra počela isplata plaća za januar. Očekujemo da sindikati nastave razgovore, ali ono što su tražili, da se odmah isplate sva dugovanja iz prethodnih godina, niko ne može ispuniti. Ne sporimo demokratsko pravo sindikata da organiziraju štrajk, prosvjeduju i zahtijevaju smjenu izvršne vlasti”, kazao je premijer USK Izudin Saračević na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade.

Premijer je dodao da niko ne smije zaboravljati ni činjenicu da socijalne kategorije, čekaju na isplate naknada mjesecima i gladuju. Vrijeme je teško i rezovi će biti bolni, rekao je  premijer USK.

Pročitajte

sume_680_510_c1-660x330-650x330

Unsko-sanske šume, dobro ili loše poslovanje?

Ova godina za Šumsko-privredno društvo Unsko-sanske šume nije počela dobro, zbog snježnih padavina morali su ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

[%%LINKS%%]