barca

Svijet fudbala u šoku: Barcelona seli u drugu ligu zbog velike prevare i Real Madrida?

Prema pisanju pojedinih španjolskih medija, tužitelj Jose Perals i istražni sudac Pablo Ruz tražiti će za Barcelonu zabranu igranja u Primeri jednu ili dvije sezone

I to zbog navodne utaje poreza katalonskog diva prilikom transfera Neymara, koji je 2013. godine stigao iz Santosa.
Prije mjesec dana, istražni sudac Pablo Ruz je podignuo optužnicu protiv nogometnog kluba Barcelona zbog navodne porezne prijevare prilikom transfera Neymara, koji je 2013. godine stigao iz Santosa za, navodno, 57,1 milijun eura. Sad su se pojavili neki novi momenti, ozbiljni s temeljima, ako ćemo vjerovati pisanju pojedinih španjolskih medija.

Tužitelj Jose Perals i spomenuti Ruz tražiti će za aktualnog predsjednika Barce Josepa Bartolomeua, te bivšeg čelnog čovjeka Sandra Rosella, duge zatvorske kazne, a za Barcelonu zabranu igranja u Primeri na jednu ili dvije sezone.

Pritom joj neće braniti da igra u Ligi prvaka. Zbog ove informacije, čitava Katalonija je u šoku. Također, Ruz tereti višestrukog prvaka Španjolske i Europe da su osmislili čitav plan kako bi sakrili stvarnu cijenu Neymara. Istražni sudac ističe kako je Neymar koštao 83,3 milijuna eura, dok je Barca prikazala 57,1 milijun. Znači, matematika je vrlo jednostavna. Ako ćemo vjerovati navodima tužiteljstva, nogometni gigant je oštetio državni proračun za 13 milijuna eura poreza. I to, prema tužiteljstvu, mora skupo platiti.

Ruz je navodno najviše zapeo za Rosella, koji je podnio ostavku baš zbog ovog skandala, a nakon njega na red je došao Bartomeu. Bartomeu je od njega preuzeo klub u siječnju 2014. godine, a već je objavio nove izbore kada tekuća sezona završi. Po tome ispada kao da se i sam sprema na kaznu, odnosno, na proces koji, za njega, neće biti nimalo lagan u svojstvu dokazivanja svoje nedužnosti.

A kako su se prema ovome postavili španjolski mediji? Vrlo različito, rekli bi smo. Primjerice, katalonski sportski dnevni list Mundo Deportivo jako je kritičan prema slučaju, a samim time i prema državnom odvjetništvu, jer u svom pisanju dosta naginju na stranu Barcelone. Novinari Munda, pak, to slikovito opisuju, navodeći kako su u prošlosti na divljem zapadu barem prije čuli optužnicu nego što im je stavljena omča, dok je očito, tvrde oni, Barcelona već proglašena krivom.

Bez suđenja. Vodeći se za onom da je Barca ta koja mora dokazati svoju nevinost, a ne državno tužiteljstvo njihovu krivnju. Teško je uopće povjerovati kako bi Barcelona mogla biti izbačena iz Primjere. Iz razloga, što je to prevelika tvornica novca za Kataloniju i čitavu Španjolsku, tu su sponzori i ostali popratni financijski izvori. Uz to, Barcelona ima veliki ugled u sportskom svijetu te je, uz Real, najprepoznatljiviji španjolski sportski brend.

No, pitanje je koliko će platiti? Jer, klub može biti sretan ako se izvuće s novčanom kaznom. U Kataloniji su, stoga, zgroženi idejom državnog tužiteljstva, a u toj paničnoj situaciji za sve ljubitelje Barce, pukla je i priča kako su Realovci ti koji su kumovali ovom slučaju, i prijavili Barcelonu španjolskim vlastima. Naime, Real je još prije ozbiljno bacio oko na Neymara te ga je htio dovesti u svoje redove.

Santos je, tada, za njega tražio ogromnih 150 milijuna eura, što čelni čovjek Kraljeva Florentino Perez nije htio prihvatiti. Kasnije je Neymar otišao u Barcu za puno manji iznos, i time dobrano lupio šamar Madriđanima. Sad, teorija zavjere ili istina, vrijeme će pokazati. A kada tome dodamo i političku situaciju u kojoj se Katalonci žele odcijepiti od Španjolske, i kluba koji je apsolutni simbol Katalonije, dolazimo do apsolutnog ludila koji je ovaj slučaj izazvao.

Kako bilo, na potezu je Ruiz koji ima još sedam dana da sudu isprezentira svoj slučaj, i navede točnu optužnicu po svim točkama i stavkama zakona. Na potezu je sada sud koji analizira ovaj slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>